Wyniki Hekatomba 2017
- tomek
Cel i założenia biegu:
Organizator
Stowarzyszenie Miłośników Mieczewa „Mieczewo - nasze miejsce”
Partnerzy
Serwis www.mieczewo.com
Ośrodek Sportu i Rekreacji w Mosinie
Termin, miejsce i trasa
Pomiar czasu:
Zasady uczestnictwa i zgłoszenia
Biegi główne na dystansach 8km i 18km:
Zasady finansowania:
Klasyfikacja końcowa i nagrody
Klasyfikacja generalna kobiet (K) i mężczyzn (M):
bieg 8km
bieg 18km
Każdy uczestnik biegu otrzyma numer startowy, medal okolicznościowy, wodę, oraz owoce i posiłek regeneracyjny. W przypadku pozyskania dodatkowych środków od sponsorów i darczyńców, organizator przewiduje nagrody za zajęcie pierwszych miejsc, o czym uczestnicy zostaną poinformowani komunikatem na stronie biegu.
Organizator przewiduje dla każdego zawodnika pakiet startowy, którego zawartość może być ujawniona poprzez komunikat na stronie biegu
Szczególne zasady bezpieczeństwa
Postanowienia końcowe
zawodników na listę rezerwową na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Organizator:
Parking dla uczestników biegu:
Telefony alarmowe:
Po deszczowym, aby nie powiedzieć burzowym piątku nadeszła sobota, 20. czerwca 2015 roku, dzień Hekatomby 2015 w Mieczewie. Początkowo pochmurnie i chłodno, ale w miarę upływu czasu robiło się coraz cieplej. Chmury powoli, ale systematycznie odpływały i zaczęło się wypogadzać.
Przed godz. 9.00 na miejscu startowym zaczęli zbierać się organizatorzy i zawodnicy. Po krótkiej rozgrzewce poszedłem również na pole startowe. Przygotowane już były stoiska z posiłkami regeneracyjnymi oraz zabaw dla dzieci. Dla nich właśnie organizatorzy przewidzieli moc atrakcji, a myślą przewodnią było „Świat Indian”: dzieci mogły stać się Indianami, mieć opaski i pióropusze, pomalowane twarze, mogły nauczyć się tworzyć naszyjniki i amulety z koralików i piór.
Tymczasem na starcie ostatnie przypomnienia i wyjaśnienia organizatorów i czas wyczekiwania na start u gotowych do biegu zawodniczek i zawodników. Ostatnie słowa organizatorów, odliczanie i... HUK wystarzału! Start!
Biegniemy w las, ścieżka oznakowana. Po piątkowej ulewie mnóstwo kałuż, mokra trawa. Ale te niedogodności nie przeszkadzają. Piękne sobotnie przedpołudnie, nie za gorące, idealne do biegania. Nagle za jednym z zakrętów wyłania się zjawa! Faktycznie, przed biegiem słyszeliśmy o „niespodziankach”. Zdumiony, ostro przyspieszam i biegnę dalej! Trasa trudna, przełajowa, co chwila strome podbiegi, luźny piasek, przewrócone drzewa. Ale z drugiej strony piękna okolica, las, zapach mokrej ściółki... Biegniemy dalej i co widać? Nie zdążyłem ochłonąć po pierwszej „niespodziance”, a tu widzę zakrwawiony topór w rękach... ! I jak za poprzednim razem zdumiony przyspieszam! Trasa coraz trudniejsza, ale dobrze oznaczona, więcej podbiegów, piasku, szyszek, na których można się „przejechać”. I na kolejnym podbiegu widzę Damę z kosą! I nagle olśnienie: przecież również i te wszystkie zjawy były widzami i chciały obserwować zmagania na Mieczewskiej Hekatombie. W takim wypadku nie pozostawało nic innego, jak dać z siebie wszystko co najlepsze i pędzić do mety. Co też uczyniłem i ostatni kilometr, na szczęście po płaskiej drodze, pokonałem w tempie dla siebie rekordowym! Mój 7-kilometrowy bieg zakończony. Wbiegłem witany okrzykami i brawami ze strony publiczności.
Trzeba ochłonąć po biegu... Ale co się działo na starcie/mecie! W pięknej, już słonecznej pogodzie, zakończony został bieg dla dzieci, które z wymalowanymi twarzami, z pióropuszami na głowach, w których co chwila przybywało piór, zajęte były uczestniczeniem w konkursach, puszczaniem różnych kolorowych wielkich i małych baniek mydlanych, tworzeniem naszyjników, amuletów... Oj, działo się!
Tymczasem czekaliśmy na uczestników dłuższego 14-kilometrowego biegu. W końcu pojawili się, witani brawami i okrzykami przez wspaniałą publiczność i uczestników krótszego biegu, dopingujących i zagrzewających do biegu.
Po przybyciu ostatnich zawodniczek i zawodników chwila na opracowanie wyników oraz nastąpił moment dekorowania zawodników zajmujących trzy pierwsze miejsca biegów w poszczególnych klasyfikacjach. Po dekoracji miła niespodzianka ogranizatorów: losowanie wśród wszystkich uczestników biegu nagród rzeczowych!
Na tym punkcie zakończona została edycja III Biegu Przyjaciół Mieczewa, Hekatomba 2015.